Pravdepodobne už poznáte guľky z prosa, ale skúsili ste niekedy toto vzácne zrno ako prílohu?
Ak nie, teraz je ten správny čas, pretože má veľa dobrých vlastností!
Je jedným z najbohatších zdrojov horčíka, ale obsahuje aj fosfor, mangán, kyselinu kremičitú, fluór, draslík, zinok a železo. Je mimoriadne bohatá na vitamíny E a B. Väčšinu sacharidov, ktoré obsahuje, tvorí škrob, ktorý môže telo využiť ako zdroj energie. Napomáha alkalizácii a vďaka vysokému obsahu vlákniny je veľmi ľahko stráviteľná a veľmi rýchlo navodzuje pocit sýtosti. Ďalším veľmi dôležitým plusom je, že neobsahuje lepok.
Proso je jednou z najstarších obilnín, pochádza z Číny, ale na istý čas sa dostalo z povedomia verejnosti. Našťastie ho znovu objavuje čoraz viac ľudí. Buďte jedným z objaviteľov a spoznajte množstvo spôsobov jeho prípravy!
Pred prípravou proso umyte a varte ho v trojnásobnom množstve vody približne 15 minút do mäkka!
Ingrediencie: lúpané proso
Hodnoty | 100 g kj 1514 kJ kcal 358 kcal tuky 3,9 g z toho nasýtené mastné kyseliny 1 g sacharidy 69 g z toho cukry 2,2 g vláknina 3,8 g bielkoviny 9,8 g soľ 0,01 g |
---|---|
Krajina pôvodu: | Maďarsko |
Distribútor: | Biopont Kft. 2451 Ercsi Biopont utca 1. |