Biorganik bio basmati hnedá ryža 500 g - 21818

4,09 €

Hnedá ryža basmati má nižší glykemický index ako ostatné druhy ryže, čo znamená, že sacharidy v nej obsiahnuté sa vstrebávajú pomalšie a zvyšujú hladinu cukru v krvi. Z tohto dôvodu sa odporúča, aby diabetici, ľudia odolní voči inzulínu a ľudia, ktorí chcú schudnúť, prešli na tento druh bielej ryže.

Hnedá ryža má vyšší obsah bielkovín ako biela ryža a obsahuje viac tuku. Má vysoký obsah vitamínov skupiny B (okrem B12), mangánu, fosforu a železa, ale nízky obsah sodíka.

Ryža je starobylá a obľúbená základná potravina, ktorá je základnou stravou viac ako polovice ľudstva. Ryža basmati bola prvýkrát vypestovaná na úpätí Himalájí pred tisíckami rokov.

Ryža basmati má dlhšie zrno ako iné druhy ryže a po uvarení má príjemnú, mierne orieškovú vôňu. Nelepí sa na seba.

Ryža basmati je k dispozícii aj v bielej a hnedej farbe. Hnedá ryža sa od bielej líši tým, že po jej zomletí na nej zostáva vrstva bohatá na vlákninu a cenné živiny.

Použitie: Pred varením ju dôkladne opláchnite. Varte v dvojnásobnom množstve vody približne 25-30 minút. Ryžu možno konzumovať ako prílohu, kašu, rizoto, ale možno ju použiť aj do šalátov, plnených a zapekaných jedál, ako prísadu do polievok alebo ako základ na sladkosti.

Viac informácií
Hodnoty

100 g

kj 1548 kJ

kcal 370 kcal

tuky 2,9 g

z toho nasýtené mastné kyseliny 0,6 g

sacharidy 73,8 g

z toho cukry 1 g

vláknina 3,5 g

bielkoviny 7,9 g

soľ 0 g

Krajina pôvodu: EU
Distribútor: Biorganik Online Kft. 1097 Budapest, Gubacsi út 47.