Biorganik bio hnedá šošovica 500 g - 21814

4,19 €

Hnedá šošovica má podobne ako iné strukoviny vysoký obsah bielkovín a vlákniny, ktoré zvyšujú pocit sýtosti a sú užitočné pre tých, ktorí chcú schudnúť. Obsahuje mnoho dôležitých minerálnych látok.

Nadúvanie a tvorbu plynov po konzumácii strukovín spôsobujú tzv. fletulentné faktory, ktoré obsahujú. Tento účinok sa dá znížiť namočením šošovice pred varením alebo nahradením prvého nálevu pri varení čerstvým.

Šošovica je dôležitou a obľúbenou základnou potravinou už tisíce rokov. V mnohých písomných prameňoch sa spomína, chváli alebo dokonca nazýva jedlom chudobných. Napríklad Hippokrates ju odporúčal ako liek na choroby pečene.

V Európe je najviac rozšírená hnedá šošovica. Táto odroda sa chuťovo veľmi nelíši od ostatných druhov šošovice, ale má oveľa dlhšiu dobu varenia ako napríklad červená šošovica.

Šošovica sa používa aj v mletej forme ako múka. Je výborným zahusťovadlom polievok.

Zaujímavé je, že mnohí ľudia ešte stále jedia šošovicu 1. januára, aby si v novom roku zarobili viac peňazí.

Použitie: Čočka sa používa na prípravu jedál a nápojov:

Najčastejším spôsobom konzumácie hnedej šošovice je polievka alebo dusené mäso, ale možností je oveľa viac. Možno ju použiť do mäsových guľôčok, plniek, nátierok na sendviče a šalátov.

Pred varením šošovicu namočte na 4 - 5 hodín alebo cez noc. Čas varenia je ešte minimálne 30-40 minút.

Soľ pridávajte až ku koncu varenia, pretože sa tým predĺži čas varenia. Koreniny, ktoré sa hodia k šošovici, sú horčica, bobkový list, oregano, rozmarín, bazalka.

Viac informácií
Hodnoty

100 g

kj 1664 kJ

kcal 398 kcal

tuky 1,5 g

z toho nasýtené mastné kyseliny 0 g

sacharidy 74,2 g

z toho cukry 1,1 g

bielkoviny 22 g

soľ 0 g

Krajina pôvodu: EU
Distribútor: Biorganik Online Kft. 1097 Budapest, Gubacsi út 47.