Hnedá šošovica má podobne ako iné strukoviny vysoký obsah bielkovín a vlákniny, ktoré zvyšujú pocit sýtosti a sú užitočné pre tých, ktorí chcú schudnúť. Obsahuje mnoho dôležitých minerálnych látok.
Nadúvanie a tvorbu plynov po konzumácii strukovín spôsobujú tzv. fletulentné faktory, ktoré obsahujú. Tento účinok sa dá znížiť namočením šošovice pred varením alebo nahradením prvého nálevu pri varení čerstvým.
Šošovica je dôležitou a obľúbenou základnou potravinou už tisíce rokov. V mnohých písomných prameňoch sa spomína, chváli alebo dokonca nazýva jedlom chudobných. Napríklad Hippokrates ju odporúčal ako liek na choroby pečene.
V Európe je najviac rozšírená hnedá šošovica. Táto odroda sa chuťovo veľmi nelíši od ostatných druhov šošovice, ale má oveľa dlhšiu dobu varenia ako napríklad červená šošovica.
Šošovica sa používa aj v mletej forme ako múka. Je výborným zahusťovadlom polievok.
Zaujímavé je, že mnohí ľudia ešte stále jedia šošovicu 1. januára, aby si v novom roku zarobili viac peňazí.
Použitie: Čočka sa používa na prípravu jedál a nápojov:
Najčastejším spôsobom konzumácie hnedej šošovice je polievka alebo dusené mäso, ale možností je oveľa viac. Možno ju použiť do mäsových guľôčok, plniek, nátierok na sendviče a šalátov.
Pred varením šošovicu namočte na 4 - 5 hodín alebo cez noc. Čas varenia je ešte minimálne 30-40 minút.
Soľ pridávajte až ku koncu varenia, pretože sa tým predĺži čas varenia. Koreniny, ktoré sa hodia k šošovici, sú horčica, bobkový list, oregano, rozmarín, bazalka.
Hodnoty | 100 g kj 1664 kJ kcal 398 kcal tuky 1,5 g z toho nasýtené mastné kyseliny 0 g sacharidy 74,2 g z toho cukry 1,1 g bielkoviny 22 g soľ 0 g |
---|---|
Krajina pôvodu: | EU |
Distribútor: | Biorganik Online Kft. 1097 Budapest, Gubacsi út 47. |