Quinoa je plodina z Južnej Ameriky, ktorá nepatrí medzi obilniny, ale má podobné využitie a výživovú hodnotu. Inkovia ju uctievali ako matku všetkých obilnín a používali ju nielen na jedlo, ale aj na rituály, ale po príchode conquistadorov sa jej produkcia takmer zastavila a až v posledných desaťročiach bola znovu objavená. Semená quinoy sú obalené špeciálnou látkou nazývanou saponín, ktorá slúži na ochranu pred hmyzom a vtákmi (prirodzená ochrana). Tento ochranný povlak má mierne horkú chuť, preto sa odporúča semená pred použitím dôkladne umyť.
Význam, účinky:
Quinoa má vysoký obsah bielkovín a priaznivé zloženie aminokyselín, je bohatá na esenciálne aminokyseliny, ako sú metionín, lyzín a cystín. Vláknina priaznivo ovplyvňuje činnosť čriev a pomáha prekonávať príznaky zápchy. Quinoa je bohatá na draslík, horčík, vápnik, železo a fosfor. Obsahuje aj vitamíny skupiny B a vitamín E.
Quinou by mali do svojho jedálnička zaradiť aj ľudia s cukrovkou, inzulínovou rezistenciou, diétami, kardiovaskulárnymi problémami, migrénami a tráviacimi ťažkosťami. Keďže quinoa neobsahuje lepok, má svoje miesto v bezlepkovej diéte.
Použitie:
Môže sa konzumovať zmiešaná s müsli alebo sa z nej pripravujú koláče, sušienky a energetické tyčinky.
Krajina pôvodu: | EU |
---|---|
Distribútor: | Biorganik Online Kft. 1097 Budapest, Gubacsi út 47. |