Biorganik organické ovsené vločky 500 g - 21887

2,69 €

Ovos je mimoriadne cenná obilnina s vysokým obsahom bielkovín a vlákniny. Svoje vnútorné hodnoty si zachováva aj po lúpaní. Jednoduchá príprava a široké využitie je dôvodom, prečo sa stal a stále je jedným z najobľúbenejších raňajkových jedál v anglosaskom svete a prečo sa v posledných rokoch stáva čoraz populárnejším aj u nás. Jednoducho sa jej nedá nabažiť!

Ovsená kaša sa vyrába zo starostlivo vybraných celých ovsených vločiek. V rozpore so svojím názvom sa v skutočnosti nelúpe, ale varí v pare a potom sa sploští, takže si zachováva všetky cenné živiny a na rozdiel od iných obilnín rýchlo nezvyšuje hladinu cukru v krvi.

Zaujímavosť: V Spojených štátoch bol 29. október vyhlásený za Národný deň ovsených vločiek, aby sa zvýšila informovanosť o zdravotných výhodách ich obľúbenej raňajkovej potraviny.

Význam, účinky:

Ovosné vločky obsahujú najvyššie množstvo komplexných sacharidov, ktoré sa vstrebávajú pomaly a náhle nezvyšujú hladinu cukru v krvi. Pomáhajú aj bielkoviny a vláknina, takže ju môžete jesť, aj keď máte problémy s hladinou cukru v krvi. Vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáhajú ovsené vločky predchádzať zápche a znižujú pravdepodobnosť vzniku rakoviny hrubého čreva a vo vode rozpustná vláknina, beta-glukán, hrá dôležitú úlohu pri znižovaní hladiny cholesterolu v krvi. Ďalšou výhodou je, že vláknina zvyšuje pocit sýtosti, čo môže pomôcť oddialiť ďalšie jedlo a znížiť množstvo zjedeného jedla. Pri diéte sa oplatí využiť túto prospešnú vlastnosť ovsených vločiek.

Ovsené vločky obsahujú niektoré účinné látky, ktoré zohrávajú úlohu pri znižovaní krvného tlaku, takže sú vhodnou voľbou stravy aj pre ľudí s vysokým krvným tlakom, najmä ak je potrebné aj zníženie hmotnosti. Obsah antioxidantov v ovse má úlohu v boji proti svrbeniu, proti zápalom a prispieva aj ku kráse pokožky.

Ovos a výrobky z neho neobsahujúlepok , ale často sa pestuje a spracováva spolu s pšenicou, ražou a jačmeňom, takže môže byť ľahko kontaminovaný lepkom. Ak trpíte neznášanlivosťou lepku, odporúča sa kupovať ovsené vločky s označením bezlepkové.

Použitie:

Najčastejšie sa konzumujú ako kaša a takmer každý má svoj obľúbený, najrýchlejší, najjednoduchší, najmenej špinavý spôsob a príchuť. Jedna porcia zodpovedá približne 25-30 g ovsených vločiek, ktoré sa varia v jedenapol- až dvojnásobnom množstve vody alebo rastlinného mlieka 5 až 10 minút za stáleho miešania. Ďalšou najjednoduchšou metódou je namočiť ju na noc do rovnakého množstva tekutiny a ráno ju znovu zohriať. Chuť je obmedzená len vašou fantáziou, môže byť sladká, slaná, so sušeným alebo čerstvým ovocím, kokosovými lupienkami, karobovým práškom alebo aj prírodná.

Ovsené vločky sa často používajú aj na prípravu koláčov a sušienok, ale keď sa namočia, možno z nich pripraviť aj mäsové guľky, náplne a strúhanku.

Viac informácií
Hodnoty
100 g
kj 1566 kJ
kcal 372 kcal
tuky 7 g
z toho nasýtené mastné kyseliny 1,3 g
sacharidy 59,1 g
z toho cukry 1,1 g
bielkoviny 13 g
soľ 0,03 g
Krajina pôvodu: EU
Distribútor: Biorganik Online Kft. 1097 Budapest, Gubacsi út 47.