Čo sa oplatí vedieť?
Dôležité.
Zaujímavé fakty o datliach:
Datle sú plody datľovej palmy, typickej rastliny Blízkeho východu. Už tisíce rokov je známa ako strom života alebo požehnaný strom, pretože sa konzumovali nielen jej plody, ale rôzne časti stromu sa dali použiť aj na iné účely, napríklad listy sa používali na pletenie rôznych nádob. Plody tohto stromu, datle, surové aj sušené, sa konzumovali už dávno, pretože ich výživná hodnota bola rozpoznaná veľmi skoro a vďaka ich malej veľkosti sa dali ľahko prenášať so sťahujúcimi sa národmi.
Energetická hodnota datlí je spôsobená najmä cukrom, ale obsahujú aj malé množstvo bielkovín a veľmi málo tuku. Obsahujú aj niekoľko dôležitých vitamínov, antioxidantov a minerálnych látok, ako aj významné množstvo vlákniny v porovnaní s inými druhmi ovocia.
Vláknina v datliach je vhodná na trávenie. V prípade zápchy sa oplatí zhltnúť niekoľko zrniek.
Použitie: Datle sú vhodné na pestovanie a výrobu ovocia a zeleniny, ktoré sa dajú konzumovať na trhu:
Sušené datle sa dajú jesť aj samostatne, pretože sú skvelou desiatou. Môžete ich však použiť aj na pečenie, varenie, ako základ šalátov, hlavných jedál, omáčok, nielen dezertov. Mnohé jedlá Blízkeho východu sú bez nich nemysliteľné.
Niekoľko datlí dokáže jesenný šalát naozaj ozvláštniť. Ak chcete zvýrazniť chuť, pridajte trochu balzamikového octu, ktorý sa veľmi dobre hodí k sladkosti datlí.
Pri dezertoch s datľami znížte množstvo pridaného cukru kvôli sladkosti ovocia. V niektorých prípadoch môžete cukor úplne vynechať, pretože samotné datle môžu dodať požadovanú sladkosť. Vďaka tomu sú jedlá oveľa zdravšie a menej kalorické.
Zloženie: datle
Hodnoty | 100 g kj 1275 kJ kcal 305 kcal tuky 0,5 g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,1 g sacharidy 69 g z toho cukry 69 g bielkoviny 2,5 g soľ 0,01 g
|
---|---|
Krajina pôvodu: | EU |
Distribútor: | Biorganik Online Kft. 1097 Budapest, Gubacsi út 47. |