Herbex Rebríček lekársky( Myší chvost) čaj 20x3g 60 g - 40962

1,99 €

Z mačacieho chvosta sa odvarom získalo množstvo bioaktívnych látok. Stonky, listy a kvety rebríčka obsahujú okrem iného flavonoidy, kumaríny, alkaloidy, kyselinu salicylovú, terpény a triesloviny.

Zlepšuje činnosť žlče a žalúdka. Má mierny močopudný účinok.

Príprava.

5 ml vody počas 10 minút.

Patrí do čeľade nátržníkovitých. Je to bežná, sivozelená, trváca rastlina na pastvinách, lúkach a pozdĺž ciest. Jej kvety môžu byť biele až ružové a na slnku majú trpkú vôňu. Má aromatickú, horkastú chuť. Liečivé vlastnosti majú len bielo kvitnúce druhy rebríčka.

Liečivé vlastnosti, použitie:

Vnútorne:

  • Ženské problémy: je známy ako liek na ženské problémy, priaznivo pôsobí na ženské panvové orgány. odporúča sa pri menštruačných ťažkostiach u mladých dievčat, ktoré ešte nepravidelne menštruujú, alebo u žien v strednom veku v období prechodu. Zápal vaječníkov, myómy, vaginitída (výtok z pošvy)
  • Jeúčinný aj ako doplnková liečba: v takýchto prípadoch je okrem čaju potrebná aj vonkajšia liečba. Pri zápaloch vaječníkov je okrem čaju potrebný aj sedací kúpeľ (často prvý kúpeľ v čajíku výrazne zmierni bolesť, ale na zmiernenie zápalu je potrebná dlhodobá liečba). Čaj sa kombinuje aj so sedacím kúpeľom pri myóme. V prípade vaginitídy sa čaj používa aj na zavlažovanie.

Pri poruchách trávenia využívame aj protizápalový, protikŕčový účinok repíka lekárskeho. pri žalúdočných, črevných a žlčníkových poruchách kŕčovitého charakteru, gastritíde. Reguluje črevnú motilitu, znižuje nadúvanie, zlepšuje chuť do jedla.

Obehové ústrojenstvo:

Môže byť účinný aj pri poruchách žilového obehu, kŕčových žilách a ako zložka antihypertenzných čajov. Keďže znižuje aj vazospazmy, môže byť účinný pri záchvatoch migrény (najmä ak ich vyvolá poveternostný front, v takom prípade by sa mal čaj popíjať teplý), ale možno ho vyskúšať aj ako doplnkovú liečbu angíny pektoris.

Močové cesty . Odporúča sa pri nočnom pomočovaní detí a môže zmierniť aj inkontinenciu u starších ľudí.

Zvonka:

  • Irigácia: pri zápaloch ďasien a ústnej sliznice. Vaginálny výplach pri bielom výtoku.
  • Umývanie, obklad: čistí mastnú pokožku s veľkými pórmi. Môže sa používať aj ako doplnková liečba pri očných zápaloch a na pomoc pri hojení rán (vredy na nohách). Jej výťažok má analgetické a svalové relaxačné vlastnosti.

Kúpeľová kúra .

Masť: používa sa pri zápaloch očí a dermatitíde.

Zloženie: rebríček obyčajný.

Viac informácií
Krajina pôvodu: Slovensko
Distribútor: Bijó Kft. 1135 Budapest, Róbert Károly körút 96-100.