Naturmind brezový xylitol 500 g - 33810

8,19 €

Xylitol alebo brezový cukor je cukrový alkohol s podobnou sladiacou silou ako trstinový cukor, ale s energetickým obsahom len ?z neho. Vo svojej prirodzenej forme sa nachádza v niektorých druhoch ovocia, zeleniny, obilnín (kukurica) a brezovej kôry a získava sa z nich. V súčasnosti sa na pultoch obchodov najčastejšie vyskytuje xylitol získaný z kukurice, takže ak chcete jesť niečo vyrobené z brezy, čítajte etiketu.

Nepodávajte xylitol ani potraviny z neho vyrobené psom, pretože môže spôsobiť ťažkú otravu!

Výhody:

Obsah energie je len dve tretiny obsahu granulovaného cukru, ale má rovnakú sladiacu silu, takže ak chcete znížiť príjem energie, oplatí sa prejsť na xylitol. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi, pretože sa z črevného traktu vstrebáva vo veľmi zanedbateľnom množstve. Môžu ho preto konzumovať aj diabetici.

Jeho ďalšou výhodou je, že je výborný do potravín, pri ktorých je dôležitý objem cukru, nielen jeho sladivosť (napr. piškótové koláče).

Nespôsobuje zubný kaz, pretože ho baktérie v ústach nedokážu využiť.

Nevýhody:

Môže spôsobiť nepríjemné nadúvanie brucha, hnačku. U citlivých jedincov môže aj veľmi malé množstvo spôsobiť tieto nežiaduce vedľajšie účinky, preto sa oplatí zvykať si na ne pomaly. Neodporúča sa konzumovať viac ako 30-50 g denne.

Použitie:

Xylitol dobre znáša teplo. Môže sa používať ako náhrada kryštálového cukru v akejkoľvek potravine, treba však dbať na dávkovanie, aby sa neprekročila maximálna denná dávka (30-50 g).

Viac informácií
Hodnoty

100 g

kj 1004 kJ

kcal 240 kcal

tuky 0 g

z toho nasýtené mastné kyseliny 0 g

sacharidy 100 g

z toho cukry 0 g

ehérje 0 g

soľ 0 g

Krajina pôvodu: EU
Distribútor: Biorganik Online Kft. 1097 Budapest Gubacsi út 47.