Naturmind chia semienka čierne 500 g - 44133

5,89 €

Chia semienka sú u nás čoraz obľúbenejšie, čomu sa nemožno čudovať, pretože majú mnoho priaznivých účinkov a dajú sa široko využívať.

Chiamag pochádza z Južnej Ameriky. Rastlina, ktorá produkuje drobné čierne alebo sivé jadrá oválneho tvaru, sa pred príchodom Kolumba pestovala na veľkých plochách a podobne ako kukurica sa považovala za veľmi cennú. Bola známa aj ako potrava bežcov, pretože poslovia so sebou nosili hrsť semien chia ako potravu, aby sa uistili, že dôležité správy dorazia na miesto určenia.

Význam, vplyv:

Čiamaga je veľmi bohatá na živiny. Je veľmi dobrým zdrojom bielkovín a je tiež bohatá na omega-3 mastné kyseliny a vlákninu. Okrem toho obsahuje množstvo minerálov a vitamínov a antioxidantov, ktoré ešte zvyšujú jeho hodnotu. Chia semienkam sa pripisuje mnoho pozitívnych účinkov na zdravie, napríklad prispievajú k zdravému nervovému systému, podporujú kardiovaskulárny systém a majú dobrý vplyv na trávenie. Okrem toho, keďže má veľmi nízky obsah sacharidov a vysoký obsah vlákniny, môžu ho konzumovať aj ľudia s cukrovkou.

Neodporúča sa konzumovať viac ako 15 g chia semienok denne, pretože nadmerná konzumácia môže spôsobiť tráviace problémy.

Použitie:

Chiamag má veľmi silnú schopnosť zadržiavať vodu, takže môže napučať až desaťnásobok svojej hmotnosti. Vďaka tomu sa z neho stáva gél, ktorý sa môže používať ako náhrada vajec v cestovinách, koláčoch a pečive.

Pudingy z chia semienok sú čoraz obľúbenejšie, pretože sa dajú rôzne obmieňať a ochucovať podľa chuti. Dajú sa z nich pripraviť aj rôzne koláče. Malé čierne semienka sa môžu pridávať do smoothies, koktailov, polievok, polievky, cassavy, müsli tyčiniek, chleba a pečiva.
Maximálna denná dávka: 15 g.

Viac informácií
Hodnoty
100 g
kj 1586 kJ
kcal 379 kcal
tuky 32 g
z toho nasýtené mastné kyseliny 3 g
sacharidy 10 g
z toho cukry 0 g
vláknina 20,8 g
bielkoviny 23 g
soľ 0,1 g
Krajina pôvodu: EU
Distribútor: Biorganik Online Kft. 1097 Budapest Gubacsi út 47.