Naturmind Fruktóza fruktóza 1000 g - 13298

6,99 €

Fruktóza alebo fruktóza je jednoduchý sacharid. Prirodzene sa vyskytuje v ovocí, niektorých druhoch zeleniny, mede, je súčasťou štruktúry sacharózy (trstinový cukor, repný cukor) a inulín sa tiež skladá z fruktózových jednotiek (hoci jeho účinok je odlišný od ostatných fruktózových zlúčenín vďaka špeciálnym chemickým väzbám).

Je to bezfarebná, kryštalická látka, ktorá sa vzhľadom podobá na granulovaný cukor. Je dobre rozpustný vo vode. Je ľahko, jednoducho a široko použiteľný.

Výhody:

Fruktóza je sladšia ako trstinový cukor, preto je jej potrebné menej. Pomalšie zvyšuje hladinu cukru v krvi a na jej použitie nie je potrebný inzulín.

Nevýhody:

Obsahuje rovnaké množstvo kalórií ako trstinový a repný cukor. Môže zvyšovať hladinu tukov a kyseliny močovej v krvi, zvyšovať obezitu a predisponovať k vzniku obličkových kameňov. Neodporúča sa diabetikom, pretože zvyšuje riziko aterosklerózy, na ktorú sú diabetici náchylnejší. V dávkach nad približne 50 g môže spôsobiť tráviace problémy (hnačka, nadúvanie).

Fruktóza konzumovaná v prirodzenej forme (napr. v ovocí) nemá tieto negatívne účinky a v malých množstvách sa môže používať ako sladidlo.

Použitie:

Vhodná na sladenie koláčov, pečiva a sladkostí. Odporúča sa používať menšie množstvo ako je množstvo kryštálového cukru a nekonzumovať veľké množstvá naraz.

Na sladenie tekutín použite iné sladidlo.

Zloženie: fruktóza

Viac informácií
Hodnoty

100 g

kj 1700 kJ

kcal 400 kcal

tuky 0 g

z toho nasýtené mastné kyseliny 0 g

z toho mononasýtené mastné kyseliny 0 g

z toho polynasýtené mastné kyseliny 0 g

sacharidy 100 g

z toho cukry 100 g

vláknina 0 g

bielkoviny 0 g

soľ 0 g

Krajina pôvodu: EU
Distribútor: Biorganik Online Kft. 1097 Budapest Gubacsi út 47.