Naturmind ovsené otruby 500 g - 17727

2,09 €

Ovos je jednou z našich najobľúbenejších a najzdravších obilnín. Najčastejšie sa konzumuje vo forme ovsených vločiek, ale do svojho jedálnička ho môžete zaradiť aj v iných formách. Napríklad celý lúpaný ovos sa môže konzumovať ako príloha. Ovsené otruby, ktoré sú vedľajším produktom lúpania a mletia ovsených zŕn, sa môžu a mali by sa používať na mnoho spôsobov, pretože ich fyziologické účinky sú mimoriadne prospešné.

Význam, účinky:

Ovos má veľmi vysoký obsah vlákniny, približne 28 %. Obsahuje vo vode rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu, ktorá rôznymi spôsobmi napomáha zdravému tráveniu. Zvyšuje pocit sýtosti, preto by ju ľudia, ktorí chcú schudnúť, mali zaradiť do svojho jedálnička. Pomáha pri zápche, pomáha rozhýbať črevá a má významnú úlohu pri detoxikácii. Vláknina má pozitívny vplyv aj na hladinu cholesterolu a cukru v krvi, preto je vhodným doplnkom stravy aj pre ľudí s cukrovkou a inzulínovou rezistenciou.

Okrem vlákniny obsahujú ovsené otruby aj mnoho dôležitých minerálov a vitamínov (horčík, fosfor, draslík, vitamíny skupiny B).

Ak ste doteraz konzumovali málo vlákniny, postupne zvyšujte jej príjem a pite dostatok tekutín, inak sa môžu vyskytnúť nepríjemné vedľajšie účinky (napr. hnačka, zápcha, nadúvanie, nevoľnosť).

Použitie:

Možno použiť aj na vyprážanie, varenie. Kvôli neutrálnej chuti by sa nemal konzumovať samostatne, ale skôr rozmixovaný v rastlinnom mlieku, jogurte alebo smoothie. Pridávajte do koláčov, chleba alebo použite do pečiva.

Ovsené otruby majú veľmi dobrú schopnosť zadržiavať vodu a môžu sa použiť ako zahusťovadlo, napríklad do gulášov, polievok, krémov, náplní a klobás, pričom môžu nahradiť múku. Môžu sa použiť aj na výrobu cestovín.

Zloženie: ovsené otruby

Môže obsahovať lepok! Balené v spracovateľskom závode aj so sójou, lepkom, zelerom, horčicou a sezamom.

Viac informácií
Hodnoty

100 g

kj 1543 kJ

kcal 368 kcal

tuky 9,4 g

z toho nasýtené mastné kyseliny 1,6 g

sacharidy 48 g

z toho cukry 1,2 g

bielkoviny 15 g

soľ 0,01 g

Krajina pôvodu: EU
Distribútor: Biorganik Online Kft. 1097 Budapest Gubacsi út 47.