Pektín je vo vode rozpustná vláknina, ktorá sa prirodzene nachádza v mnohých druhoch ovocia a zeleniny. Po zmiešaní s tekutinou vytvára po zahriatí gél, čo z neho robí skvelé zahusťovadlo. Často sa používa aj v potravinárskom priemysle ako želírujúca látka, objemové činidlo a stabilizátor.
Zloženie: pektín (E440) (z citrusovej kôry)
Význam, účinky:
Pektín je odolný voči ľudskému tráveniu, nerozkladá sa a nevstrebáva v tenkom čreve, a preto sa nepovažuje za zdroj živín. Ako vláknina môže napomáhať tráveniu a zvyšovať pocit sýtosti.
Použitie:
Pektín sa najčastejšie používa na prípravu nálevov ako zahusťovadlo. Dá sa použiť na oveľa rýchlejšie zahustenie džemu alebo marmelády, a to v priebehu niekoľkých minút, a je vynikajúci aj pre verzie bez cukru. Pektín neovplyvňuje chuť ovocia a džem nemá nepríjemnú chuť. V závislosti od druhu ovocia a konzistencie džemu stačí 80 g pektínu na zavarovanie približne 10 až 12 kg ovocia. Pred pridaním do ovocnej dužiny zmiešajte s cukrom alebo sladidlom počas procesu namáčania. Citrónová šťava zvyšuje zahusťovaciu schopnosť pektínu a dodáva džemu peknú svetlú farbu.
Hodnoty | 100 g kj 888 kJ kcal 212 kcal tuky 0 g z toho nasýtené mastné kyseliny 0 g sacharidy 50 g z toho cukry 50 g bielkoviny 3 g soľ 7,5 g |
---|---|
Krajina pôvodu: | EU |
Distribútor: | Biorganik Online Kft. 1097 Budapest Gubacsi út 47. |