Zloženie: kokos
Kokosové orechy sú plody kokosovej palmy, ktorá môže vyrásť až do výšky 30 metrov. Pôvod tejto rastliny nie je úplne známy, ale pravdepodobne pochádza z juhovýchodnej Ázie, odkiaľ sa klíčiace kokosové orechy plavili po mori do vzdialenejších oblastí s tropickým podnebím, pričom k ich rozšíreniu prispeli ľudské ruky.
Kokosové lupienky sa vyrábajú z bielej dužiny kokosového orecha.
Význam, účinky:
Kokosový orech (na rozdiel od väčšiny ovocia) sa skladá predovšetkým z tukov, nie zo sacharidov. Jeho zloženie mastných kyselín tvoria najmä nasýtené mastné kyseliny, ale väčšina z nich sú tzv. mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom. Sú ľahko stráviteľné, poskytujú rýchlu energiu a nedráždia žlčník.
Kokos obsahuje značné množstvo vlákniny, ktorá napomáha tráveniu, a z minerálnych látok vyniká obsahom horčíka. Obsahuje aj železo a vápnik, ale obsah vitamínov nie je obzvlášť vysoký.
Použitie:
Kokosové lupienky sa používajú najmä do sladkostí a koláčov. Môžu sa tiež primiešať do müsli, kaše alebo použiť v jedlách Ďalekého východu.
Hodnoty | 100 g kj 2555 kJ kcal610 kcal tuky 63,3 g z toho nasýtené mastné kyseliny 54,8 g sacharidy 6,4 g z toho cukry 6,4 g bielkoviny 6,2 g soľ 0,08 g
|
---|---|
Krajina pôvodu: | EU |
Distribútor: | Biorganik Online Kft. 1097 Budapest Gubacsi út 47. |