Naturmind quinoa 500 g - 45780

4,19 €

Quinoa je plodina z Južnej Ameriky, ktorá nepatrí medzi obilniny, ale má podobné využitie a výživovú hodnotu. Inkovia ju uctievali ako matku všetkých obilnín a používali ju nielen na jedlo, ale aj na rituály, ale po príchode conquistadorov sa jej produkcia takmer zastavila a až v posledných desaťročiach bola znovu objavená.

Semená quinoy sú obalené špeciálnou látkou nazývanou saponín, ktorá slúži na ochranu pred hmyzom a vtákmi (prirodzená ochrana). Tento ochranný povlak má mierne horkú chuť, preto sa odporúča semená pred použitím dôkladne umyť.

Význam, účinky:

Quinoa má vysoký obsah bielkovín a priaznivé zloženie aminokyselín, je bohatá na esenciálne aminokyseliny, ako sú metionín, lyzín a cystín.

Vláknina priaznivo ovplyvňuje činnosť čriev a pomáha prekonávať príznaky zápchy.

Quinoa je bohatá na draslík, horčík, vápnik, železo a fosfor. Obsahuje aj vitamíny skupiny B a vitamín E.

Quinou by mali do svojho jedálnička zaradiť aj ľudia s cukrovkou, inzulínovou rezistenciou, diétami, kardiovaskulárnymi problémami, migrénami a tráviacimi ťažkosťami. Keďže quinoa neobsahuje lepok, má svoje miesto v bezlepkovej diéte.

Použitie: Po dôkladnom premytí varte v dvojnásobnom množstve vriacej vody približne 15 minút.

Môže sa konzumovať ako príloha, kaša, pridávať do šalátov alebo ako základ dezertov. Keďže má v podstate neutrálnu chuť, možno ju pripraviť na sladko alebo na slano.

Zloženie: quinoa

Viac informácií
Krajina pôvodu: EU
Distribútor: Biorganik Online Kft. 1097 Budapest Gubacsi út 47.