Naturmind Semená skorocelu, psylium 300 g - 33801

10,49 €

Zloženie: plášť semien skorocelu

Skorocel je rastlina pochádzajúca zo západnej Ázie a už tisíce rokov sa používa v indickej a čínskej ľudovej medicíne.

Obaly semien skorocelu sú známe predovšetkým pre svoje tráviace a preháňacie vlastnosti, ktoré sú spôsobené vysokým obsahom vo vode rozpustnej vlákniny. Menej známe, ale z rovnakého dôvodu (vďaka vláknine) môžu mať aj význam pri znižovaní hladiny cholesterolu a cukru v krvi, kontrole hmotnosti a zlepšovaní celkovej pohody. Vďaka svojej schopnosti zadržiavať vodu sa môže používať aj v kuchyni ako filtračný prostriedok a ako prostriedok na zlepšenie zásob.

Význam, účinky:

Struky zo semien skorocelu pomáhajú predchádzať zápche. Vo vode rozpustná vláknina viaže v čreve vodu a napučiava, čím zvyšuje tlak na črevnú stenu, spôsobuje jej efektívnejší pohyb a tiež zväčšuje objem stolice. Pomáhajú tiež zmierniť príznaky syndrómu dráždivého čreva.

Vláknina obsiahnutá v šupkách semien skorocelu je prebiotikum, ktoré vyživuje prospešné baktérie žijúce v črevách. To pomáha posilňovať obranyschopnosť organizmu, pretože zdravá črevná flóra je jedným zo základných kameňov správne fungujúceho imunitného systému.

Okrem toho vláknina pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi a chráni cievy. Spomaľujú účinok sacharidov na hladinu cukru v krvi, preto sa odporúča dbať na príjem vlákniny aj u ľudí s cukrovkou.

Šupky semien skorocelu a vláknina pomáhajú aj pri chudnutí, pretože vláknina napučaná vodou zvyšuje pocit sýtosti. Má tiež veľmi nízky obsah kalórií, pretože vláknina sa v črevách nevstrebáva a nedodáva energiu.

Je potrebné poznamenať, že šupky zo semien skorocelu (a všetky ostatné potraviny s vysokým obsahom vlákniny) môžu byť prospešné len vtedy, ak sú sprevádzané dostatočným množstvom tekutín. V opačnom prípade spôsobia viac škody ako úžitku.

Zriedkavo, ale predsa sa po konzumácii šupiek skorocelu môžu vyskytnúť alergické reakcie, ako aj niektoré nepríjemné vedľajšie účinky, napríklad bolesti žalúdka, zrýchlená stolica, hnačka a zvracanie.

Použitie:

Semená skorocelu sa môžu konzumovať viacerými spôsobmi. Môže sa jesť samostatne, rozmiešaný vo veľkom pohári tekutiny, pridaný do jedla (krémy, plnené alebo zapekané jedlá, polievky, dusené jedlá atď.) alebo zapečený v chlebe či pečive. Teplo neovplyvňuje integritu vlákniny.

Vďaka tomu, že zadržiava vodu, môže byť výborným zlepšovateľom zásob, napr. na spevnenie ovocných a zeleninových pyré (napr. na zamiešanie do náplne pri výrobe štrúdle).

Jeho dávkovanie závisí od viacerých faktorov vrátane účelu, na ktorý sa spotrebúva. Vo všeobecnosti sa odporúča 1-3 čajové lyžičky. Môže sa konzumovať priebežne, ale odporúča sa vyhľadať odbornú radu.

Viac informácií
Hodnoty

100 g

kj 130 kJ

kcal 31 kcal

tuky 0,75 g

z toho nasýtené mastné kyseliny 0 g

sacharidy 3,5 g

z toho cukry 0 g

vláknina 84,5 g

bielkoviny 2,5 g

soľ 0,28 g

Krajina pôvodu: EU
Distribútor: Biorganik Online Kft. 1097 Budapest Gubacsi út 47.