Naturmind tapiokové perly 1000 g - 43378

5,79 €

Zloženie: tapiokový škrob

Maniok alebo tapioka je rastlina pochádzajúca zo Strednej a Južnej Ameriky, ale v súčasnosti sa pestuje v rozsiahlych oblastiach Ázie a Afriky. Hľuza tejto rastliny je po ryži a kukurici hlavným zdrojom sacharidov a je najväčším zdrojom sacharidov na svete.
Hľuzy tapioky nie sú v surovom stave vhodné na ľudskú spotrebu, ale po spracovaní nie sú výrobky dostupné v obchodoch problémom. Používa sa najmä vo forme guľôčok a prášku, ale používa sa aj ako krmivo pre zvieratá a vďaka vysokému obsahu škrobu sa môže používať ako surovina v textilnom a papierenskom priemysle. Zaujímavosťou je, že sa používa aj na výrobu lepidla a alkoholu a má významnú úlohu pri výrobe biopalív.
V niektorých krajinách sa konzumujú aj listy rastliny, ktoré obsahujú oveľa širšie spektrum živín ako hľuzy.
Tapioková perla sa vyrába z tapiokových hľúz bez pridania prísad. Je obľúbenou zložkou v juhovýchodnej Ázii, ktorá sa používa najmä do dezertov a špecialít, ako je bublinkový čaj.

Význam, účinky:

Tapioka obsahuje najmä sacharidy a škrob, len veľmi málo vlákniny, preto má vysoký glykemický index a rýchlo zvyšuje hladinu cukru v krvi. Je preto vhodná na rýchle dodanie energie (pre športovcov), ale neodporúča sa tým, ktorí chcú schudnúť. Má nízky obsah bielkovín a zanedbateľný obsah tuku. Jeho vitamínové a minerálne zloženie nie je obzvlášť významné. Tapioka prirodzene neobsahuje lepok, takže je bezpečná pre ľudí s celiakiou. Neobsahuje laktózu, takže sa môže používať pri bezlaktózovej a bezmliečnej diéte.

Použitie:

Tapiokové perly sa zvyčajne považujú za tapiokový puding, ktorý sa môže konzumovať nielen samostatne, ale aj ako krém na koláče a torty alebo ako ozdoba na špeciálnejšie jedlo. Vďaka svojej schopnosti absorbovať vodu sa môže používať aj ako zahusťovadlo alebo dokonca ako základ polievky (dobre vyzerá v ovocnej polievke).
Na prípravu tapiokového pudingu najprv namočte tapiokové perly na 10 - 15 minút do vody alebo rastlinného mlieka a potom ich za stáleho miešania varte na miernom ohni, kým nezhustnú (približne 10 - 15 minút). Lyžicou ich naberte do malých misiek a nechajte vychladnúť.
Vzhľadom na neutrálnu chuť tapioky z nej možno pripraviť sladké alebo slané nákypy. Najlepšie sa podáva s čerstvým, šťavnatým ovocím.
Keď budete chcieť nabudúce prekvapiť svojich hostí naozaj výnimočným, a pritom veľmi jednoduchým nápojom, pripravte im bublinkový čaj s tapiokovými hruškami! Stačí namočiť tapiokové perly do čierneho alebo silno sfarbeného ovocného čaju, potom nechať perly napučať a získať farbu čaju. Napučané perly sa potom premyjú studenou vodou, scedia a dôkladne premiešajú v šejkri, prípadne v pohári. Podávajte v ozdobnom sklenenom pohári s hrubou bambusovou slamkou.

Viac informácií
Krajina pôvodu: EU
Distribútor: Biorganik Online Kft. 1097 Budapest Gubacsi út 47.