Naturmind Tapiokový škrob 250 g - 50994

1,79 €

Maniok alebo tapioka je rastlina pochádzajúca zo Strednej a Južnej Ameriky, ale v súčasnosti sa pestuje v rozsiahlych oblastiach Ázie a Afriky. Využíva sa najmä na výrobu hľúz, ktoré sú po ryži a kukurici najväčším zdrojom sacharidov na svete.

Hľuzy tapioky nie sú v surovom stave vhodné na ľudskú spotrebu, ale po spracovaní nie sú výrobky dostupné v obchodoch problémom. Používa sa najmä vo forme guľôčok a prášku, ale používa sa aj ako krmivo pre zvieratá a vďaka vysokému obsahu škrobu sa môže používať ako surovina v textilnom a papierenskom priemysle. Zaujímavosťou je, že sa používa aj na výrobu lepidla a alkoholu a má významnú úlohu pri výrobe biopalív.

V niektorých krajinách sa konzumujú aj listy rastliny, ktoré obsahujú oveľa širšie spektrum živín ako hľuzy.

Tapiokový škrob sa v Južnej Amerike používa na výrobu plochého nekvaseného chleba. Často sa používa v rôznych zmesiach múky, napríklad so semennou múkou. Keďže neobsahuje lepok, často sa používa aj v potravinách pre ľudí citlivých na lepok.

Význam, účinky:

Tapiokový škrob obsahuje iba sacharidy (škrob). Jeho vitamínové a minerálne zloženie nie je významné. Má nízky obsah sodíka.

Neobsahuje lepok.

Použitie:

Tapiokový škrob je biely prášok bez chuti a zápachu a je vhodný na použitie do všetkých druhov ochutených, sladkých a slaných jedál. Je ideálny na zahusťovanie hladkých omáčok a dusených pokrmov bez hrudiek.

Bezlepkový chlieb a pečivo vyrobené s tapiokovým škrobom majú príjemnejšiu štruktúru, viac sa podobajú bežným výrobkom.

Zloženie: tapioka

Viac informácií
Krajina pôvodu: EU
Distribútor: Biorganik Online Kft. 1097 Budapest Gubacsi út 47.