Naturmind trstinový cukor mäkký tmavohnedý 1000 g - 33775

7,39 €

Cukrová trstina, z ktorej sa vyrába trstinový cukor, rastie v tropických a subtropických oblastiach. Zaujímavé je, že v čase zberu sa stonka rastliny odrezáva, nie vytrháva zo zeme, takže môže znovu rásť a nemusí sa znovu vysádzať, čo z nej robí obnoviteľný zdroj cukru. Vďaka tomu je výroba trstinového cukru nielen ekonomická, ale aj prospešná pre životné prostredie.

Trstinový cukor sa získava z miazgy v dužinatom stonku rastliny a pri jeho spracovaní sa nepoužívajú žiadne prísady. Pri tomto procese sa od melasy (vedľajší produkt, ktorý sa neskôr používa pri výrobe rumu) oddeľuje jemný kryštalický cukor, ale niektoré farbivá zostávajú uzavreté v kryštálikoch cukru a dodávajú mu zvláštnu, príjemnú farbu. Čím viac farbív zostáva v cukre, tým charakteristickejšia je jeho chuť a vôňa.

Zvláštnosťou mäkkého tmavohnedého trstinového cukru je, že vďaka šetrnému spracovaniu zostáva v konečnom výrobku oveľa viac melasy, ako je priemer, čo mu dodáva tmavú farbu a arómu podobnú karamelu.

Z chemického hľadiska je trstinový cukor sacharóza (sacharid zložený z dvoch molekúl cukru) rovnako ako repný cukor, preto sa neodporúča ľuďom, ktorí si musia strážiť príjem cukru. Keďže je však prírodný a neobsahuje nečistoty a umelé farbivá, je lepšou voľbou pre všetkých ostatných.

Jeho použitie je podobné ako pri repnom cukre a možno ho použiť do jedál, nápojov, na pečenie, varenie alebo do studených mís. Jeho chuť a vôňa sú charakteristickejšie, jemnejšie, dodávajú jedlám osobitnú chuť. Trstinový cukor je vhodné používať najmä ako náhradu repného cukru v jedlách, pri ktorých je dôležitá chuť cukru (napr. pusinky, bezé, karamel).

Dávkovanie sa nelíši od dávkovania kryštálového cukru.

Zloženie: trstinový cukor

Viac informácií
Hodnoty
100 g
kj 1647 kJ
kcal 388 kcal
tuky 0 g
z toho nasýtené mastné kyseliny 0 g
z toho mononasýtené mastné kyseliny 0 g
z toho polynasýtené mastné kyseliny 0 g
sacharidy 96,1 g
z toho cukry 96,1 g
bielkoviny 0 g
soľ 0,03 g
Krajina pôvodu: EU
Distribútor: Biorganik Online Kft. 1097 Budapest Gubacsi út 47.