Čo je glycín?
Glycín je jedna z aminokyselín, z ktorých sa skladá mnoho bielkovín, najmenšia zo všetkých, ale zohráva veľmi dôležitú úlohu pri syntéze iných aminokyselín, glutatiónu, kreatínu, hemu (súčasť hemoglobínu v červených krvinkách) a RNA/DNA a pomáha vstrebávať vápnik.
Glycín ako živina
Glycín mnohí považujú za kvázi esenciálnu živinu, pretože si ho telo vytvára samo, ale môže ho prijímať aj v strave, hoci často ani kombinácia týchto dvoch látok nestačí na dodanie glycínu všetkým tkanivám, kostiam, svalom a pokožke, ktoré ho potrebujú.
Ľudské telo si denne vyrobí približne 3 gramy glycínu a ďalších 1,5 až 3 gramy získa zo stravy, čo predstavuje priemerný denný príjem 4,6 až 6 gramov glycínu.
Dvadsať rokov výskumu výživy však ukázalo, že to nestačí na pokrytie ideálneho množstva potrebného na metabolické procesy v tele, a preto je žiaduce dopĺňať ho zvonka.
Jedna štúdia ukázala, že prevažná väčšina ľudí dostáva podstatne menej glycínu, ako potrebuje na všetky metabolické procesy - približne 10 gramov denne pre dospelého človeka s hmotnosťou 70 kg.
Hodnoty | 100 g kj 300 kJ kcal 72 kcal tuky 0,1 g z toho nasýtené mastné kyseliny 0 g sacharidy 2,7 g z toho cukry 0 g z toho polyoly 0 g bielkoviny 97,3 g soľ 0,1 g |
---|---|
Krajina pôvodu: | Čínska ľudová republika |
Distribútor: | Paleocentrum Kft. 1182 Budapest, Bókay Árpád u. 131. |